Hotspots Sumatra: “Tobameer”

Het Tobameer (Indonesisch: Donau Toba) is een groot meer en een supervulkaan. Het meer is 100 kilometer lang en 30 kilometer breed, en 505 meter op het diepste punt.

Gelegen in het midden van het noordelijk deel van het Indonesische eiland Sumatra met hoogteverschillen van ongeveer 900 meter strekt het meer zich uit tot extreme grootte. Het Tobameer is dan ook bij uitstek het grootste vulkanische meer in de wereld.

Een buitengewone uitbarsting 69,000-77,000 jaar geleden heeft gezorgd voor een massale klimaatverandering. De desbetreffende uitbarsting zou naar zeggen een meting van 8 tot 9 hebben gehad op de schaal van Richter. Het is vermoedelijk de grootste explosieve vulkaanuitbarsting van de afgelopen 25 miljoen jaar. De uitbarsting van de Toba heeft geleid tot een vulkanische winter met een wereldwijde daling van de temperaturen, tussen de 3 tot 5 ° C.

Het merendeel van de mensen die rond het Tobameer wonen zijn Bataks. Traditionele Batak huizen staan bekend om hun opvallende daken (bocht naar boven aan elk uiteinde, zoals de romp van een boot) en hun kleurrijke decor.

Het meer wordt gesierd door zijn groenrijke flora. Het omliggende landschap heeft een regenwoud-achtig karakter gesierd met Sumatraanse tropische dennenbossen op zowel de vlakke gedeeltes als de wat hogere berghellingen.

Meer info:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Toba
http://wikitravel.org/en/Lake_TobaOver Redactie

Comments

One Response to “Hotspots Sumatra: “Tobameer””
  1. Keydren zegt:

    This is eaxtcly what I was looking for. Thanks for writing!

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!