Indonesische hoogstandjes in een moderne setting

Garuda Indonesia biedt haar passagiers al bij binnenkomst in het vliegtuig het ware Indonesië gevoel. Een heerlijke Indonesische maaltijd is daarbij van groot belang en de vliegtuigmaaltijden zijn dan ook vaak culinaire hoogstandjes. Binnenkort biedt Garuda Indonesia ook aan haar Facebook Followers de kans op een culinaire verwennerij. En hoe kan dat beter dan in samenwerking met het beste Indonesische restaurant van Nederland!

Als je aan een Indonesië-kenner in Amsterdam of Utrecht vraagt waar je het beste terecht kunt voor een rijsttafel is het antwoord steeds vaker: Blauw. Het restaurant aan de Amstelveenseweg, te Amsterdam, is niet voor niets een veelbezochte plek door BN’rs maar staat ook bij de gerenommeerde beoordelingssite Tripadvisor op de eerste positie van Aziatische restaurants in Nederland. Maar wat maakt Restaurant Blauw nu zo bijzonder? We interviewden de eigenaar en de chef-koks van beide restaurants om daar achter te komen.

Bij binnenkomst is gelijk duidelijk dat Restaurant Blauw verre van alledaags is. Zo is het interieur overwegend warm rood, de vormgeving strak en ontbreken de typische wajang kulit poppen. De link naar Indonesië is weergegeven door de grote koloniale foto van de Indonesische voorouders van de eigenaar.

De kaart van het restaurant is gelukkig wel vertrouwd met verschillende traditionele gerechten die door het gebruik van moderne kooktechnieken een ware smaaksensatie ontketenen in de mond. De rijsttafels van Agus Hermawan, de chef-kok van Blauw Amsterdam, vinden dan ook gretig aftrek en worden geroemd in titels als de Volkskrant, het Parool en de New York Times. Agus begon zijn culinaire loopbaan bij restaurant Spandershoeve en werkt sinds 2008 als chef-kok bij Blauw. “Het concept van Blauw sluit naadloos aan op mijn manier van koken: een moderne voortzetting van een rijke Indonesische traditie. Ik wil van Indonesisch eten een culinaire beleving maken.”

En daar zit gelijk de kracht van Blauw. Traditionele gerechten op een moderne manier gebracht in een verfrissende setting.

Voor Jitske Jongendijk, chef-kok van Blauw Utrecht was de overstap, ondanks haar ervaring met voornamelijk de Franse keuken, dan ook minder groot dan gedacht. Natuurlijk was de Indonesische kookcultuur even wennen, maar omdat Blauw modern te werk gaat duurde dit niet lang. Ze ervaart de Indonesische keuken zelfs als meer ontspannen omdat je er vele technieken uit andere keukens in kunt samenbrengen. Sleutel tot succes is het juiste gebruik van de verschillende Indonesische kruiden. “Het is leerzaam om te zien wat bepaalde producten met eten doen.”

En wat precies dat effect is, is de moeite van een bezoekje waard. Kijk voor vertrek naar Blauw nog even in de spiegel want op www.restaurantblauw.nl , de drukst bezochte website onder de restaurants in Nederland, staan ook vele kiekjes van tevreden gasten.  Naast het bekijken van deze foto’s kan je op de website ook terecht voor reserveringen in beide vestigingen. Heb je geen zin om je netjes aan te kleden, dan kan je sinds kort ook gebruik maken van ‘Blauw to go’ met een vestiging in onder andere Bilthoven.

Naast een goede kaart is perfecte service van groot belang. Daarbij is mensenkennis een onmisbare vaardigheid. Volgens eigenaar Stefan Vreugdenburg  is de service van Blauw samen te vatten in ‘dat stapje meer’, inspelen op je gasten en hun wensen. Zelf had hij tijdens een bezoek aan een beroemd restaurant in Maastricht juist zo’n ervaring. Hij werd op het juiste moment, zonder aankondiging, getrakteerd op een biertje, uitgerekend door de sommelier van het restaurant. “Dat had natuurlijk een vreemde zet kunnen zijn, na al die klasse wijnen die we daarvoor hadden gedronken, maar die man had mensenkennis en presenteerde het op precies het juiste moment. Een daar zit het verschil, je onderscheidt je door grenzen op te zoeken.”

Ook zin in een Culinaire ervaring bij Restaurant Blauw? Houd dan onze Facebook pagina in de gaten want binnenkort maak je kans op een Indonesische rijsttafel voor 2 personen!!!


Over Redactie

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!